Els desallotjats de Poblenou: dues històries

Els desallotjats de Poblenou: dues històries from Alan Ruiz Terol on Vimeo.

«Jo tinc una professió. Sóc sastre, però sense papers no puc treballar»

Eric Kattah va recórrer als serveis socials després del desallotjament de les naus de Puigcerdà. Avui viu amb 3 persones més, també vulnerables, en un pis social. Es va formar durant 5 mesos, però no va deixar de treballar amb la ferralla per enviar diners a la família, que viu a Ghana i fa 6 anys que no veu. Ha demanat el permís de treball, però li han denegat.

Eric Kattah: «Jo tinc un ofici, tinc una professió. Sóc sastre, però sense papers no puc treballar. No puc aprofitar el meu talent».

El Pla d’Assentaments Irregulars de l’Ajuntament ha assistit mig miler de persones en 15 mesos. D’aquestes, el consistori assegura que més de la meitat no podrà obtenir els papers amb l’actual llei d’estrangeria.

Miquel Esteve, comissionat d’Immigració: «Un dels hàndicaps importants per a aquestes persones és que moltes d’elles no tenen la situació administrativa regularitzable ni facilment regualaritzable, que és un tema que depèn del govern espanyol. Per tant, no hi ha cap possibilitat d’inserir-les al mercat laboral.»

Però els papers són només un pas. Molts dels que els aconsegueixen continuen treballant amb la ferralla, i acudeixen als serveis socials mentre busquen una feina millor.

Yaya Bayo: «A las 8 de la mañana, cuando me levanto, salgo. Salgo a la calle y si tengo algo que puedo llevar a la xatarrería lo llevo. Con lo que gano ahí compró tabaco, un bocadillo, lo que sea y me voy a casa. Entonces, a esperar hasta mañana otra vez.»

Per als desallotjats d’assentaments irregulars, la sort ha estat fins ara desigual. Una vintena ha trobat feina, d’altres segueixen ocupant edificis abandonats, i també n’hi ha que ja han tornat al seu país.

–––

Reportatge realitzat amb David Granero

Enllaços d’interès

Vida de ferralla, reportatge emès al 30 minuts de TV3

Emès el 9-4-2014 a Notícies migdia (minut 15:40) de Barcelona Televisió

 

Leave a comment